Μελέτες – κατασκευές - έκδοση αδειών –Αρχιτεκτονικός Φωτορεαλισμός εξωτερικών και εσωτερικών χώρων – τρισδιάστατος σχεδιασμός - ανακαινίσεις κτιρίων και εμπορικών χώρων- Βεβαίωση Μηχανικού -Ενεργειακά πιστοποιητικά –Νομιμοποίηση αυθαιρέτων – Διακόσμηση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών

Εκτύπωση

Ακυρη η Μεταφορα Συντελεστη Δομησης

Ακυρη η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης
Αλλάζουν τα δεδομένα στη δόμηση, καθώς βρίσκονται πλέον «στον αέρα» οικοδομικές άδειες και κτίρια, που για την κατασκευή τους στηρίχθηκαν σε Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης

«Στον αέρα» βρίσκονται οικοδομικές άδειες και κτίρια, που για την κατασκευή τους στηρίχθηκαν σε Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) και στις ρυθμίσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, έστω και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την έκδοση των επίμαχων πολεοδομικών πράξεων.

Μάλιστα η ακύρωση της ΜΣΔ που γίνεται 8 χρόνια μετά τη σχετική πράξη μπορεί, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να συμπαρασύρει στην ακύρωση και νεότερη οικοδομική άδεια για επέκταση του κτιρίου, αφού δεν είναι δυνατό να νομιμοποιηθεί η παράβαση του παρελθόντος.
Ρυθμίσεις
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνοντας την αντισυνταγματικότητα ρυθμίσεων του ν. 3044/02 για τη ΜΣΔ, ακύρωσε ΜΣΔ που εγκρίθηκε στις αρχές του 2004 για την ανέγερση τμημάτων κτιρίου εμβαδού 5.509 τ.μ. που αφορούσαν εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, ενώ ακύρωσε και οικοδομική άδεια που νομιμοποιούσε τμήμα του υπογείου του κτιρίου αυτού, μέσω της ΜΣΔ.
Παράλληλα ακύρωσε και νεότερη οικοδομική άδεια που προ εξαετίας ενέκρινε την επέκταση του επίμαχου εμπορικού κέντρου στο ισόγειο αλλά και την ανέγερση α' ορόφου.
Η ακυρωτική απόφαση δημιουργεί νέα διλήμματα στην πολιτεία, αφού οι επιπλέον κατασκευές και οι αλλαγές χρήσης θεωρούνται αυθαίρετες (και συνεπώς κατεδαφιστέες) ενώ είναι άγνωστο εάν μπορούν να υπαχθούν στις νεότερες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών έναντι αντιτίμου.
Όμως την ίδια στιγμή η νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων έχει αρχίσει να δέχεται τη δυνατότητα να αποζημιωθούν από το κράτος, ιδιοκτήτες που (ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες) είδαν να «παγώνει» η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, ύστερα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν τρεις φορές αντισυνταγματική την εκάστοτε ισχύουσα (από τις αρχές του '80) νομοθεσία για τη ΜΣΔ, οπότε δεν αποκλείεται να εγερθούν και στην περίπτωση αυτή αντίστοιχες αξιώσεις.

τεχνικο γραφειο Σοφια Φιλανδρου

Αν έχετε αυθαιρετο και θέλετε να το νομιμοποιήσετε με τον ευνοϊκό νόμο 4014 για τη τακτοποίηση αυθερετου , αυθαιρετων κτηρίων ή τακτοποίηση αυθαιρετων χώρων , Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας και ενημερωθείτε για τις δυνατότητες υπαγωγής του ακινήτου σας στη ρύθμιση αυθαιρέτων και για τον υπολογισμό του προστίμου.

Επικοινωνια

 

Info[at]filandrou.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας
ΤΗΛ: 2118003313
ΚΙΝ:  6937130530
Fax : 2118003353