Μελέτες – κατασκευές - έκδοση αδειών –Αρχιτεκτονικός Φωτορεαλισμός εξωτερικών και εσωτερικών χώρων – τρισδιάστατος σχεδιασμός - ανακαινίσεις κτιρίων και εμπορικών χώρων- Βεβαίωση Μηχανικού -Ενεργειακά πιστοποιητικά –Νομιμοποίηση αυθαιρέτων – Διακόσμηση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών

Εκτύπωση

Στατιστικα στοιχεια για τη τακτοποιηση των αυθαιρετων

 

Μόλις το 6% δεν πληρώνει τις δόσεις του προστίμου, παρά την κακή οικονομική συγκυρία

Του Γιώργου Λιαλιου από την Καθημερινή

Παρά την κρίση, οι αυθαιρετούχοι παραμένουν συνεπείς... στις υποχρεώσεις τους. Μόλις το 6% όσων συμμετέχουν στη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων έχουν καθυστερήσει την καταβολή των δόσεων του προστίμου. Τα έσοδα από τη ρύθμιση ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ, ωστόσο οι ρυθμοί δήλωσης αυθαιρέτων κινούνται πλέον σε χαμηλά επίπεδα.

Προχθές, λοιπόν, στην εκπνοή της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης δόθηκε τελικά παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, παρατάθηκε και η υποβολή των δικαιολογητικών έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Πάντως, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που παρείχε στην «Κ» το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον τελευταίο μήνα η ρύθμιση έδειχνε πλέον να εξαντλεί τη δυναμική της.

Οσον αφορά τα έσοδα, στις 12 Ιουνίου ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ (529,6 εκατ.), με υπόλοιπο προς είσπραξη περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τον τρόπο καταβολής προστίμου, το 59% των αυθαιρετούχων επέλεξαν την εφάπαξ καταβολή όλου του προστίμου καθώς παρεχόταν έκπτωση 20%. Εφάπαξ καταβολή αλλά χωρίς έκπτωση (για μικρά ποσά) επέλεξε το 24% των περιπτώσεων. Το 13% των αυθαιρετούχων επέλεξαν να αποπληρώσουν το πρόστιμο με μηνιαίες δόσεις και το 4% με τριμηνιαίες. Το 6% (περίπου 10.500 περιπτώσεις) όσων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση έχουν καθυστερήσει την καταβολή του προστίμου για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, ποσοστό εξαιρετικά μικρό δεδομένης της συγκυρίας.

Στο «παρά πέντε», επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος έσπευσε να λύσει σειρά εκκρεμοτήτων, που εμπόδιζαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών . Ανάμεσα σε αυτά:

  •  Εξουσιοδοτήθηκε το ΤΕΕ να δημιουργήσει μια διαδικασία για την επιστροφή χρημάτων σε όσους συμμετέχουν στη ρύθμιση. Αφορά μόνο τις περιπτώσεις στις οποίες ο αυθαιρετούχος κατέβαλλε μεγαλύτερο πρόστιμο από αυτό που οφείλει λόγω λάθους (και όχι περιπτώσεις όπου το αυθαίρετο δεν έπρεπε να είχε ενταχθεί στη ρύθμιση, όντας ευρισκόμενο σε δάσος, αιγιαλό κλπ.) και θα γίνεται με την υποβολή αίτησης από τον μηχανικό. Ανάλογη διαδικασία υπήρχε και στον νόμο για τους ημιυπαίθριους.
  • Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση όπου η αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο κτίριο με άλλες ιδιοκτησίες (λ.χ. μια πολυκατοικία), ο μηχανικός υποβάλλει διάγραμμα κάλυψης και κάτοψη μόνο για την ιδιοκτησία η οποία έχει την αυθαιρεσία.
  •  Αναλόγως διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας τοπογραφικής αποτύπωσης του συνόλου του ακινήτου, το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα θα περιγράφει μόνο την έκταση που έχει την αυθαιρεσία. Σε κάθε περίπτωση, στο τοπογραφικό θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα το ποσοστό συνιδιοκτησίας και η επιφάνεια αποκλειστικής χρήσης που αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη της αυθαίρετης κατασκευής.
  •  Τέλος, θα εκδοθεί εγκύκλιος για το «δελτίο τρωτότητας» κτιρίων, που είναι απαραίτητο για κατοικίες και τουριστικά καταλύμματα, πλην κτιρίων κοινωφελούς χρήσης (για τα οποία απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας).

Πάντως, η παροχή της τέταρτης κατά σειρά παράτασης και σειράς διευκρινίσεων την τελευταία ημέρα της υπηρεσιακής κυβέρνησης απέδειξε για ακόμα μια φορά την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαχειριστεί τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα από τα ζητήματα που «επιλύθηκαν» προχθές εκκρεμούσαν για μήνες, ήδη από τη δημοσίευση του ν. 4014/11. Επίσης το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που εξειδικεύει τη δημιουργία της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί... εδώ και δύο χρόνια! Και φυσικά η θέσπισή του παραπέμφθηκε για την επόμενη κυβέρνηση. Γενικά, στους 9 μήνες που βρίσκεται σε ισχύ ο ν. 4014/11 έχει τροποποιηθεί 8 φορές.

Η πορεία της ρύθμισης

Σταθερά μειούμενη είναι η δημοτικότητα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Μέχρι τις 12 Ιουνίου είχαν δηλωθεί 364.025 αυθαίρετα, ωστόσο οι ρυθμοί έχουν πέσει από 2-3.000 ημερησίως στις αρχές του έτους στα 700-1.000 ημερησίως (κατά τη διάρκεια του Μαΐου και των πρώτων ημερών του Ιουνίου). Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΤΕΕ, οι δηλώσεις που είχαν υποβληθεί έως τα τέλη Μαΐου (οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα τα τελευταία αναλυτικά στατιστικά) αντιστοιχούν σε 32,5 εκατ. τετραγωνικά κύριων και βοηθητικών χώρων. Τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν ολοκληρώσει 64.346 περιπτώσεις (αντιστοιχούν σε περισσότερα από 3,5 εκατ. τετραγωνικά).

Τα περισσότερα αυθαίρετα δηλώθηκαν στην Αττική (40,2%) και στην Κεντρική Μακεδονία (18,2%), ενώ τα λιγότερα στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (1,4%) και Δυτικής Μακεδονίας (1,3%). Το 67% των πολεοδομικών αυθαιρεσιών που δηλώθηκαν αφορούν σε κτίρια εντός σχεδίου και το 33% σε εκτός σχεδίου περιοχές. Επίσης η πλειονότητα των αυθαιρεσιών έχουν γίνει σε κτίρια που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια (75%). Το 62% των δηλωθέντων αυθαιρέτων είναι εξοχικές κατοικίες· το 25% πρώτη και μοναδική κατοικία, το 10% στεγάζει υπηρεσίες και το 3% είναι τουριστικές επιχειρήσεις ή βιομηχανικοί χώροι.

τεχνικο γραφειο Σοφια Φιλανδρου

Αν έχετε αυθαιρετο και θέλετε να το νομιμοποιήσετε με τον ευνοϊκό νόμο 4014 για τη τακτοποίηση αυθερετου , αυθαιρετων κτηρίων ή τακτοποίηση αυθαιρετων χώρων , Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας και ενημερωθείτε για τις δυνατότητες υπαγωγής του ακινήτου σας στη ρύθμιση αυθαιρέτων και για τον υπολογισμό του προστίμου.

Επικοινωνια

 

Info[at]filandrou.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας
ΤΗΛ: 2118003313
ΚΙΝ:  6937130530
Fax : 2118003353