Μελέτες – κατασκευές - έκδοση αδειών –Αρχιτεκτονικός Φωτορεαλισμός εξωτερικών και εσωτερικών χώρων – τρισδιάστατος σχεδιασμός - ανακαινίσεις κτιρίων και εμπορικών χώρων- Βεβαίωση Μηχανικού -Ενεργειακά πιστοποιητικά –Νομιμοποίηση αυθαιρέτων – Διακόσμηση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών

Εκτύπωση

«ΠΙΛΟΤΙΚΗ» ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ποια αυθαίρετα δεν τακτοποιούνται

 

«Αγώνας» για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου (4178/13) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δόθηκε χθες σε «πιλοτική» δίκη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που συνήλθε σε μείζονα σύνθεση λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της υπόθεσης και των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με την απόφαση που αναμένεται σε 2-3 μήνες.

¨Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει πιλοτική εφαρμογή του νέου μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή, καθώς και στη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ¨

«Αγώνας» για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου (4178/13) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δόθηκε χθες σε «πιλοτική» δίκη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που συνήλθε σε μείζονα σύνθεση λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της υπόθεσης και των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με την απόφαση που αναμένεται σε 2-3 μήνες.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου γνωστοποίησαν στους δικαστές την άμεση κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή (βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) που θα εξαιρεί από την τακτοποίηση του ν. 4178/13 όσα κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και ανακλήθηκε η άδειά τους. Κι αυτό γιατί η ρύθμιση που επέτρεπε τακτοποίηση και αυτών αποτελούσε σημείο τριβής και ήταν βέβαιο ότι θα κρινόταν αντισυνταγματική λόγω παραβίασης του δεδικασμένου και της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου ΣτΕ, Σ. Ρίζου, που με αφορμή ισχυρισμούς συνηγόρων για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία, Γαλλία κ.λπ.) και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης μέσω πολεοδομικού σχεδιασμού, είπε σε αυστηρό τόνο: «Αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα κράτη δεν υπάρχει ούτε διορθώνεται», προσθέτοντας ότι οι πόλεις αυτές είναι κατασκευάσματα της πεφωτισμένης Δεσποτείας, εμπεριέχουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τρόπο που δεν μπορεί να φανταστεί ο νομοθέτης και δεν υπάρχουν εκεί τέτοια ζητήματα...

Ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης επεσήμανε ότι πέρασαν 30 χρόνια από την τελευταία νομιμοποίηση αυθαιρέτων («νόμος Τρίτση» 1337/83) που κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ. Αναφέρθηκε στην περσινή απόφαση της Ολομέλειας που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο 4014/11 αναλύοντας τις νέες διατάξεις για τα αυθαίρετα και τις συνταγματικές ενστάσεις για τη νέας μορφής τακτοποίηση.

Οι προσφεύγοντες ιδιοκτήτες ακινήτων (μαζί με παρεμβαίνοντες από διάφορες περιοχές) έστρεψαν τα πυρά τους κατά του ν. 4178, υποστηρίζοντας ότι είναι ακόμα χειρότερος από την προηγούμενη νομοθεσία, καθώς παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και το κράτος δικαίου, ενώ νοθεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο ορθολογικό πολεοδομικό - χωροταξικό σχεδιασμό, επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης.

Πρόσθεσαν ότι η τακτοποίηση γίνεται χωρίς πολεοδομικά κριτήρια και μελέτη για τις συνολικές επιπτώσεις μιας μαζικής «νομιμοποίησης» που διαμορφώνει στους πολίτες την εύλογη προσδοκία ότι και στο μέλλον αν αυθαιρετήσουν, θα τακτοποιηθούν.

Διαβεβαιώσεις
Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου υπεραμύνθηκαν του ν. 4178, ζήτησαν από το ΣτΕ να τον κρίνει συνταγματικά ανεκτό, διαβεβαιώνοντας ότι οι αυστηρές διατάξεις αποτρέπουν οριστικά τη δυνατότητα δημιουργίας «νέας γενιάς» αυθαιρέτων. Προανήγγειλαν την τροπολογία που δεν θα επιτρέπει τακτοποίηση των δικαστικά χαρακτηρισμένων ως αυθαιρέτων, τονίζοντας ότι έγινε προσπάθεια να θεραπευτεί μία μη αναστρέψιμη πραγματική κατάσταση, καθώς είναι αδύνατο να κατεδαφιστεί τεράστια έκταση αυθαιρέτων σε όλη την χώρα.

Υπογράμμισαν ότι με τις αεροφωτογραφίες (έως 28-7-11), την απαγόρευση μεταβίβασης, τους 3πλους ανεξάρτητους ελέγχους, τις βαρύτατες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις (που απειλούν μηχανικούς, συμβολαιογράφους) διασφαλίζεται η αποτροπή αυθαιρεσιών.

Τα πρόστιμα 2,3 δισ. θα αξιοποιηθούν για το «πράσινο ταμείο» και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και δεν θα καταλήξουν στον κρατικό προϋπολογισμό, διαβεβαίωσαν, τονίζοντας ότι είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Γνωστοποίησαν ότι γίνονται κατεδαφίσεις σε Κρήτη, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Ηπειρο, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν κήρυξη του ν. 4178 ως αντισυνταγματικού, γιατί θα συμπαρασύρει και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της νέας νομοθεσίας.

 

 

ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Αδειες οικοδομών ηλεκτρονικά

Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες από τις 2 Ιανουαρίου 2015 σε όλη τη χώρα, χωρίς να χρειάζονται πλέον οι προσωπικές επισκέψεις του μηχανικού στις πολεοδομίες. Η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και μελετών θα είναι υποχρεωτική και θα πραγματοποιείται μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα τηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει μία σταδιακή πιλοτική εφαρμογή του νέου μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή, καθώς και στη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ όπου εκδίδονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εξακολουθεί πάντως να ισχύει ο υφιστάμενος τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Μεθαύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης μίας άδειας, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιεί το ΥΠΕΚΑ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Εκδήλωση
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης, στελέχη του υπουργείου και του ΤΕΕ Πελοποννήσου, ενώ αναμένεται να την παρακολουθήσουν μηχανικοί, υπάλληλοι των υπηρεσιών Δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων καθώς και ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες. Παράλληλα με την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και πιστοποιητικών, ηλεκτρονικά θα ορίζεται και ο ελεγκτής δόμησης από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο ΥΠΕΚΑ, ο οποίος διενεργεί τις αυτοψίες και τους ελέγχους σε νέα οικοδομή, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Η αίτηση του φακέλου μαζί με τα δικαιολογητικά θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Ολη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά, και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην υπηρεσία Δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ. Οπως έχει γράψει το «Εθνος» (6.9.2014), η ηλεκτρονική έκδοση των αδειών δόμησης συνδυάζεται με την ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά στα υφιστάμενα κτίρια, η οποία αναμένεται να θεσμοθετηθεί τους πρώτους μήνες του 2015. Η βάση δεδομένων θα τροφοδοτείται επίσης με όλα τα στοιχεία που αφορούν στα αυθαίρετα κτίσματα και τη διαδικασία τακτοποίησης.

Μανίνα Νικολοπούλου

τεχνικο γραφειο Σοφια Φιλανδρου

Αν έχετε αυθαιρετο και θέλετε να το νομιμοποιήσετε με τον ευνοϊκό νόμο 4014 για τη τακτοποίηση αυθερετου , αυθαιρετων κτηρίων ή τακτοποίηση αυθαιρετων χώρων , Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας και ενημερωθείτε για τις δυνατότητες υπαγωγής του ακινήτου σας στη ρύθμιση αυθαιρέτων και για τον υπολογισμό του προστίμου.

Επικοινωνια

 

Info[at]filandrou.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας
ΤΗΛ: 2118003313
ΚΙΝ:  6937130530
Fax : 2118003353